Тамақтандыруды ұйымдастыру

Мамандық: Тамақтандыруды ұйымдастыру

Біліктілік: Аспазшы  жұмысшы біліктілігі

Оқу мерзімі-

негізгі орта білім/  9 сынып негізінде – 2 жыл 10 ай

Оқыту түрі-күндізгі

Оқыту тілі-қазақ тілі, орыс тілі

Аспаз-бұл тағам дайындау бойынша маман. Аспаз өнерінде арнайы мамандандырылған бағыттар көп, бұл қызмет саласына байланысты болады. Сонымен, салқын цехтың аспазы (салқын тағамдар мен басытқылар дайындайды), ыстық цехтың аспазы (тағамдар мен өнімдерді жылулық өңдеуден өткізеді), ет цехының аспазы (еттен жартылай өнімдер дайындайды), кондитер, наубайшы, технолог, әмбебап аспаз және жоғары санатты маман-аспаз.

Колледжде оқу кезеңінде сіз келесі кәсіби құзыреттіліктерді меңгересіз:

Әр түрлі әдістерді қолдана отырып, өнімдерді бастапқы және термиялық аспаздық өңдеуді орындау;

–   

Емдік және мектептегі тамақтану тағамдарын дайындау кезінде арнайы аспаздық тәсілдерді меңгеру;

–   

Әлемдік ұлттық асхана тағамдарын дайындау.

Аспазшы мамандығы кез-келген салада сұранысқа ие: мектептерде, ауруханаларда, балабақшаларда, зауыттар мен фабрикалардағы асханаларда, заманауи кеңселерде, керемет мейрамханаларда, армия мен флотта. Студенттерге жұмыс немесе тәжірибе табу қиын емес. Қазіргі уақытта, тіпті кішігігірім қалаларда да көптеген тамақтану орындары жұмыс істейді, сондықтан жас маманға өндірістен әрқашан орын табылады.

Аспазшыға деген сұраныс үнемі жоғары. Беделді мейрамханалар нарықтан өз орнын табысымен аспазшылар үшін   күресе бастайды, кейде оны басқа елдерге жұмыс істеуге шақырады. Жақсы аспаз өз кафесін, барын немесе мейрамханасын құруға мүмкіндік алады.